Ιστορικό

Ένας χρόνος και κάτι έχει περάσει από τότε που μια ομάδα Μήλειων αποφασίσαμε δειλά-δειλά να σηκωθούμε από τους καναπέδες , να σταματήσουμε να γκρινιάζουμε και να ρίχνουμε το φταίξιμο για όλα τα άσχημα που βλέπαμε στις αρχές του τόπου και τους φορείς, να αναλάβουμε δράση και να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε ότι δεν μας άρεσε κάνοντας τα λόγια πράξη, με μόνο “εργαλείο” μας το Facebook.
Ήταν 14 Μαρτίου του 2010 όταν ο Μιχάλης όρισε το πρώτο μας ραντεβού… «1η Δράση της Εθελοντικής Ομάδας Μήλου», έτσι έγραφε το μήνυμα που πήραμε, «στην Αχιβαδόλιμνη» , να καθαρίσουμε την παραλία και να γνωριστούμε… Ναι, να γνωριστούμε. Μέχρι εκείνη τη μέρα δεν ξέραμε ποιοί και πόσοι ήμασταν αυτοί που νοιαζόμασταν και θέλαμε να αλλάξουμε τα στραβά που βλέπαμε στο νησί μας. Δεν ξέραμε πόσοι ήμασταν διατεθειμένοι να του δείξουμε την αγάπη μας προσφέροντάς του τον χρόνο μας και… ναι, ένα κομμάτι από τον εαυτό μας , χωρίς να περιμένουμε κανένα απολύτως αντάλλαγμα. Γιατί αυτό είναι αγάπη , να δίνεις, χωρίς να περιμένεις να πάρεις. Έτσι λοιπόν εκείνο το κρύο πρωινό, αψηφώντας το ψιλόβροχο , βρεθήκαμε για πρώτη φορά.
13 άτομα , καθόλου άσχημα για αρχή. Αλλά αυτό που μας έδωσε δύναμη να συνεχίσουμε ήταν το αποτέλεσμα. Μετά από τρεις ώρες ασταμάτητης δουλειάς τα πρόσωπά μας μόνο κούραση δεν μαρτυρούσαν, τεράστια χαμόγελα είχαν σχηματιστεί στα πρόσωπά μας, τα μάτια μας έλαμπαν από ικανοποίηση. Όμορφο πράγμα να απολαμβάνεις το αποτέλεσμα των κόπων σου και τα συναισθήματα... απερίγραπτα.
Μετά από εκείνη τη μέρα όλα άλλαξαν. Για μας τους ίδιους, μα πάνω απ’ όλα για το νησί μας. Κάθε εβδομάδα σχεδόν, σε πολλές περιπτώσεις και δυο φορές την εβδομάδα μαζευόμαστε, πότε λίγοι πότε πολλοί. Θα μας βρείτε Κυριακή ή και Τετάρτη να καθαρίζουμε κάποια από τις 75 πανέμορφες παραλίες μας, να αποκαλύπτουμε και να αναδεικνύουμε κάποια από τα πολυάριθμα ξεχασμένα ιστορικά μονοπάτια μας, να φροντίζουμε πλατείες, να επιμελούμαστε παραμελημένα μνημεία, να κλαδεύουμε αλμύρες, να συμμετέχουμε σε δεντροφυτεύσεις, να βοηθάμε συλλόγους, να βάφουμε δρόμους και σοκάκια. Σας φαίνονται πολλά ; Εμάς πάλι, αυτές οι 38 φορές που έχουμε βρεθεί μέχρι σήμερα, μας φαίνονται λίγες. Γι’ αυτό και συνεχίζουμε…
Συνεχίζουμε τον δρόμο που επιλέξαμε, ο οποίος δεν σας κρύβουμε, δεν είναι πάντα στρωμένος με ροδοπέταλα. Κακά τα ψέματα, τα προβλήματα και τα εμπόδια πολλά. Πότε ο καιρός, πότε οι ελλείψεις σε εργαλεία, πότε η μικρή συμμετοχή, πότε η καχυποψία, μα κυρίως αντιλήψεις όπως: ‘δεν είναι δική μου δουλειά’, ‘να τα κάνει ο δήμος τι τον πληρώνουμε’, ‘δεν βαριέσαι , τι με νοιάζει εμένα’, αλλά και η πεισματική άρνηση κάποιων δασκάλων και καθηγητών να συμμετάσχουν οι μαθητές τους σε δράσεις, ακόμα και όταν είναι οργανωμένες αποκλειστικά για εκείνους, όπως η δράση μας σε συνεργασία με την HELMEPA στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας εθελοντικού καθαρισμού ακτών. Αυτά τα εμπόδια όμως είναι που μας κάνουν να επιμένουμε και να θέτουμε νέους στόχους. 
Τώρα πια με σύνθημά μας: « Μόνο η δράση μετράει ! Όλοι μας κρινόμαστε απ’ αυτό που κάνουμε και όχι απ’ αυτό που σκεφτόμαστε», προσπαθούμε όχι μόνο να χαρίσουμε στο νησί μας την λάμψη που του αξίζει, αλλά κυρίως να προσελκύσουμε όλο και περισσότερους Μήλειους στον εθελοντισμό. Να διαμορφώσουμε μία νέα νοοτροπία. Να πείσουμε όσους περισσότερους μπορούμε ότι δεν φτάνει μόνο να λες ότι αγαπάς τον τόπο σου, πρέπει και να του το δείχνεις, να τον φροντίζεις. Όχι με λόγια , αλλά με πράξεις.

Πατώντας εδώ μπορείται να δείτε ένα βίντεο αφιερωμένο στην 1η χρονιά δράσεων της ομάδας.